Amylasin - nebráňte sa, a najedzte sa

Na Slovensku má približne 1,5 – 2 milióny obyvateľov nadváhu, resp. trpia obezitou. Mnohí si nesprávne myslia, že ide len o estetický nedostatok. Obezita je totiž problémom zdravia, kvality a dĺžky života. Ide o závažné metabolické ochorenie, ktoré je spôsobené nadmerným ukladaním tuku v ľudskom tele. Základným a zároveň najpoužívanejším spôsobom určovania obezity je BMI – Index telesnej hmotnosti. Každý človek s BMI indexom vyšším ako 30, je klasifikovaný ako obézny.
  • Viac než 95 % obéznych ľudí má nadmernú hmotnosť preto, že si nedokážu kontrolovať pomer medzi prijímanou a vydávanou energiou. Obezita sa v súčasnosti považuje za epidémiu tretieho tisícročia, ktorá prináša mnohé riziká rovnako vo fyzickom, ako aj psychickom zdraví.
  • Je všeobecne známe, že pri nadmernej telesnej hmotnosti trpia všetky veľké kĺby tela. Časté sú bolesti chrbtice – pre obezitu sa tak obmedzuje celková pohyblivosť človeka. Bol dokázaný vzťah medzi zvýšenou hmotnosťou spolu s energeticky príliš bohatou stravou a vznikom rakoviny hrubého čreva, prsníkov, obličiek a iných orgánov. Napríklad rakovina hrubého čreva je druhým najčastejším druhom zhubného nádoru a má stále stúpajúcu tendenciu.
  • Obézni ľudia trpia mnohými kardiovaskulárnymi ochoreniami, teda ochoreniami „moderného sveta“. Najčastejšie dochádza k zúženiu ciev, ktoré zásobujú dôležité orgány – dochádza tak k ischemickej chorobe srdca, infarktu myokardu či mozgovej cievnej príhode. Pacienti s týmito ochoreniami mávajú aj zvýšený krvný tlak, vyskytujú sa u nich kŕčové žily a tromboembolické ochorenie – vznik krvnej zrazeniny. Vplyvom obezity a nedostatku pohybu sa mení citlivosť tkanív na inzulín, čím sa uľahčuje vznik ochorenia – cukrovky (diabetes mellitus). Až okolo 90 % ľudí trpiacich cukrovkou je obéznych alebo má nadváhu. K dôležitým dôsledkom obezity patria aj psychosociálne aspekty. Ľudia trpiaci obezitou sú často spoločensky diskriminovaní, majú problém v uplatnení, sú znevýhodnení, ťažšie si hľadajú prácu. Majú nízke sebavedomie, poruchu motivácie a častokrát sú úzkostní až depresívni. 
  • Obezita je ochorenie, pri ktorom je ďaleko účinnejšia prevencia ako liečba. Najúčinnejšou metódou prevencie obezity a rozvoja jej komplikácií je zásah s cieľom zlepšiť stravovacie návyky, zvýšiť fyzické aktivity a celkovo zmeniť životný štýl. Potrebné je udržiavať energetický príjem a fyzickú aktivitu v pomere, ktorý zabezpečí dosiahnuť a udržať primeranú telesnú hmotnosť. Prijímať treba široké spektrum potravín – predovšetkým ovocie a zeleninu, treba zvýšiť príjem vlákniny, znížiť príjem tukov a pod.
  • O obezite sa už veľa popísalo. Trápi mnoho ľudí, ktorí vyskúšali rozličné spôsoby ako odstrániť všetky nadbytočné kilogramy. Stačí si však uvedomiť základnú vec – obezita je výsledkom nerovnomerného prijímania a vydávania energie. Dnes existuje množstvo odtučňovacích kúr, cvičení či liekov, ktoré sa používajú na riešenie obezity. Samotné chudnutie môže byť pre obéznych ľudí komplikované a problematické. Preto existuje veľa metód, ktoré možno kombinovať. V súčasnosti je pri chudnutí populárne používanie výživových doplnkov. Sú obľúbené, pretože nemajú žiadne vedľajšie účinky a ľuďom pomáhajú schudnúť zdravo a prirodzene.
  • Ak sa popri zmene stravovacích návykov a pravidelnom cvičení rozhodnete užívať prírodné doplnky podporujúce chudnutie, robíte správne. Chcete sa najesť a nemyslieť pri tom na kalórie? Chcete si dopriať sladký dezert bez toho, aby ste počítali narastajúce kilá? Inhibítory amylázy Vám to umožnia. Svojím účinkom zabraňujú vstrebávaniu cukrov zo stravy. Môžete sa najesť a kalórie sa k Vám nedostanú. Základný princíp znižovania hmotnosti je postavený na viacerých dôležitých bodoch – jednak samotná výživa, ďalej fyzická aktivita, vhodne zvolený výživový doplnok a celková zmena životného štýlu.
  • Hlavným cieľom nie je však len samotné zníženie hmotnosti, oveľa dôležitejšie je udržať si dosiahnutý hmotnostný úbytok. Je totiž veľa klientov, ktorí dokážu schudnúť, ale vzápätí priberú všetky zhodené kilogramy späť a často majú ešte o 1 – 2 kg viac než predtým. Práve inhibítory amylázy prinášajú všetkými obéznym očakávaný efekt. Dopomôžu vám znížiť telesnú hmotnosť a následne si jej úbytok aj ustrážiť. Prvým a zatiaľ jediným prípravkom na slovenskom trhu, ktorý obsahuje inhibítory amylázy, je výživový doplnok Amylasin. Svojím účinkom zamedzí vstrebávaniu sacharidov zo stravy a zároveň znižuje riziko vzniku a rozvoja ochorenia cukrovky. Je preto vhodným a veľmi obľúbeným výživovým doplnkom aj u diabetikov.

Vezmite nadbytočné kilá do vlastných rúk a uzavrite nekonečnú kapitolu svojho chudnutia.