Lykopen - pre krásu, zdravie a ochranu pred závažnými civilizačnými ochoreniami.

Lykopén v posledných rokoch stojí v centre pozornosti mnohých vedeckých štúdií v oblasti zdravotníctva, ktoré potvrdili pozitívne účinky lykopénu na zdravie ľudského organizmu.

Lykopén je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu, je 10 x účinnejší ako vitamín E a 2 x silnejší ako beta-karotén. Je dôležité uvedomiť si, že ľudské telo nie je schopné lykopén, na rozdiel od rastlín, samo vyprodukovať. Pre jeho blahodarné účinky by sme sa sami mali postarať o jeho pravidelný prísun pomocou vhodne zvolenej stravy. Získava sa zo špeciálnej šľachtenej odrody paradajok HLLS, ktorá obsahuje mnohonásobne viac lykopénu ako paradajky dostupné v bežnej obchodnej sieti. Zo stravy ho organizmus nedokáže vstrebať, pokiaľ neprejde tepelnou úpravou. Obsah lykopénu sa zvyšuje pri tepelnej úprave potraviny, preto je paradajkový pretlak bohatší na lykopén ako čerstvá šťava z paradajok( až 3x vyššia využiteľnosť lykopénu oproti rajčiakom v surovom stave). Ochraňuje organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak, pokožku a prostatu.

Významné účinky:

  • Antioxidačné pôsobenie v organizme, viaže voľné radikály v organizme
  • Obmedzuje prenos metastáz z jedného orgánu na druhý
  • Znižuje riziko vzniku nádorov, hlavne pľúc, prostaty, kože, prsníkov, žalúdka
  • Prevencia srdcovocievnych ochorení
  • Pozitívny vplyv na reprodukčnú funkciu u mužov
  • Znižuje škodlivé účinky konzumácie alkoholu, tabaku, kávy
  • Dôležitý pre udržanie optimálneho krvného tlaku (obsah draslíka)
  • Ochrana kože pred UV žiarením
  • Podporuje funkciu prostaty
  • Môže pomôcť znížiť rôzne zápaly v tele, napr. zápal ďasien
  • Výrazné antibakteriálne a protiplesňové pôsobenie

Kľúčové štúdie s lykopénom boli vykonané v rokoch 1994 až 1999 v USA. Americkí onkológovia na širokej vzorke populácie zistili, že užívanie prípravkov s obsahom lykopénu predchádzal vzniku rakoviny prostaty, pľúc, prsníka, kože a zažívacieho ústrojenstva, ale aj obmedzil prenos rakovinových buniek z jedného orgánu na druhý.

V rokoch 1986 až 1998 prebiehala v Spojených štátoch amerických štúdia u viac ako 47 000 mužov vo veku 45 až 75 rokov. V tom čase ochorelo na rakovinu prostaty 2481 sledovaných mužov. Ukázalo sa, že tepelne spracované paradajky, kečup, paradajková šťava a ďalšie produkty z paradajok pomáhali a mali priaznivé účinky na rakovinu prostaty. Riziko vzniku ochorenia sa znížilo o 24 až 36%.

Rotterdamská štúdia uvádza, že lykopén chráni pred rozvojom aterosklerózy a taktiež znižuje hladinu cholesterolu.