Antioxidanty – čo je potrebné o nich vedieť

„Predpokladajme, že vám poviem, že existuje tabletka, ktorá bude udržiavať vaše srdce zdravé, vašu myseľ sviežu a vaše telo bude mladé až do sedemdesiatich, osemdesiatich, deväťdesiatich rokov a aj dlhšie. Predpokladajme, že vám poviem, že existuje tabletka, ktorá vám predĺži život a zlepší váš sexuálny život. Predpokladajme, že existuje tabletka, ktorá bráni vzniku rakoviny. A čo tak tabletka, ktorá udrží vašu pokožku hladkú a bez vrások?

Budete si určite myslieť, že som obeťou zbožných prianí alebo vizionár, ktorý sníva o lieku, čo má byť objavený? Nie, nie je to tak. Som normálny, seriózny vedec a tabletky, o ktorých hovoríme nie len že existujú, ale sú aj ľahko dostupné. Sú v najbližšej lekárni alebo obchode so zdravou výživou.

Môžete si ich kúpiť po telefóne, nechať poslať poštou alebo objednať cez internet. Ľahká dostupnosť týchto tabletiek však nič neuberá ich zázračným účinkom. Hovoríme o antioxidantoch, skupine vitamínov, minerálov a ďalších živín, ktoré študujem väčšinu svojho života“, vysvetľuje profesor Lester Packer, vo svete najuznávanejšia autorita v oblasti molekulárnej biológie a najväčší znalec antioxidantov.

Dostatočný príjem antioxidantov, vzhľadom na ich množstvo a výber, je zárukou toho, že nás všadeprítomné jedy – voľne radikály nepripravia predčasne o zdravie a život. Ochorenia srdca, cukrovka, rakovina a väčšina ostatných chorôb sú dôkazom toho, že nás prírodná telesná bariéra postavená z antioxidantov neuchránila, pravdepodobne preto, že sme antioxidantov prijímali málo, alebo v nedostatočnom výbere. Cukrovka aj rakovina sú sami o sebe, takým veľkým zdrojom voľných radikálov, že si s nimi normálna telesná antioxidačná ochrana nedokáže poradiť. Preto sú aj veľmi ťažko liečiteľné.

Nedostatok antioxidantov v tele sa nazýva oxidačný stres. Množstvo špecializovaných laboratórií ho dokáže zistiť a zmerať. Ak sa pomocou antioxidantov zníži miera oxidačného stresu, mnohé telesné procesy začnú lepšie pracovať, veľa príznakov ochorení zoslabne a v niektorých prípadoch môže zaniknúť aj samotná príčina ochorenia.

Každodenné užívanie priemyselne vyrobených antioxidantov vo forme doplnkov stravy je poistka dobrého zdravia každého jednotlivca. Existuje ale aj skupina ľudí, u ktorej je nutné užívať antioxidanty vo zvýšenej miere a cielene. Sú to hlavne silní fajčiari, konzumenti alkoholu a rôznych liekov, chronicky chorí ľudia a ľudia s nadváhou a starší ako 50 rokov. Zvláštnu skupinu tvoria ľudia s dedičnou predispozíciou na degeneratívne ochorenia.

Dodnes bolo objavených niekoľko stoviek druhov antioxidantov, ale iba jedenástim z nich vedci priznali zvláštny význam pre udržanie optimálneho zdravia. Sú to: kyselina alfa-lipoová, koenzým Q10, vitamíny C a E, selén, pycnogenol, antocyanidiny, resveratrol, polyfenoly, lykopen a ginko biloba.

Zvláštnym znakom týchto antioxidantov je pracovať tímovo, doplňovať sa, čiastočne sa pritom zastupovať a vzájomne sa recyklovať k opakovanému využitiu na zničenie voľných radikálov. Týmto efektivita ich nasadenia výrazne stúpa.

Vôbec to ale neznamená, že ostatné antioxidanty by nemali pre naše telo a zdravotný stav dostatočný význam. Je veľmi účelné ich prijímať v dostatočnom množstve v podobe surovej zeleniny a ovocia.