Nespavosť: 10 zaručených tipov, ako bojovať s nespavosťou

 

Nespavosť trápi až pätinu ľudí

Stále viac pacientov prichádza k lekárovi s vetou: "Nemôžem spať". Každý sa s menším problémom s nespavosťou určite stretol. Do práce potom často chodíte unavení, zvyšuje sa miera stresu a nervozita. Dlhodobé problémy so spánkom sa môžu začať prejavovať zvyšovaním váhy, čo môže viesť až k obezite. Ako s nespavosťou bojovať a predísť tak aj ďalším zdravotným problémom?

10 tipov ako na nespavosť

Čas od času sa s nespavosťou stretne každý z nás. Ako s nespavosťou bojovať a predísť tak aj ďalším zdravotným problémom? Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí nemôžu zaspať alebo sa v noci častejšie prebúdzate, pripravili sme pre vás 10 tipov, ako na nespavosť. Ich dodržiavaním dosiahnete lepšiu kvalitu spánku a pomôžu vám s rýchlejším zaspávaním.

1. Medovkou na nespavosť

Dnešná doba je plná stresu a preto je medovka skvelým pomocníkom. Používa sa najčastejšie na zlepšenie nálady, koncentrácie a tiež proti nespavosti. Skvelé na nej je, že ju možno využívať mnohými spôsobmi, od čajov až po medovkové balzamy. Až o nej zistíte všetko, určite bude vašou ďalšou bylinkou, ktorú si radi vypestujete pokojne na vlastnej záhrade

2. Upravte stravovacie návyky

Príjem nevhodných potravín je jeden z častých príčin nespavosti. Základným pravidlom je neprejedať sa a posledné jedlo si dať 2 hodiny pred spánkom. Vyhýbajte sa mastným alebo tučným jedlám a nechajte tak žalúdok v noci oddýchnuť od zbytočného trávenia. Ak hľadáte potraviny, ktoré s nespavosťou zatočia raz a navždy, skúste obohatiť jedálniček bylinkami alebo l-tryptofánom, ktorý pomôže lepšiemu zaspávaniu, zvýši kvalitu spánku a problémy s nespavosťou môže výrazne zlepšiť.

3. Správne doplnky stravy

Pokiaľ nechcete skúšať, ktorý z tipov u vás bude fungovať najlepšie, môžete vyskúšať niektorý z prírodných doplnkov stravy. Na rozdiel od bylinkových čajov ich príprava nezaberie žiadny čas a v noci sa nebudete budiť s potrebou ísť na toaletu. Pre lepšie zaspávanie a pokojný spánok sme pripravili Dreamly. Je zložené z byliniek, obohatené aminokyselinou l-tryptofán, ktorá napomáha pri problémoch s nespavosťou. Dreamly prispieva v boji proti stresu, podporuje kvalitu spánku a napomáha k lepšiemu zaspávaniu. Zloženie je navrhnuté tak, aby sa účinky dali spoznať už po 30 - 60 minútach a bolo možné ho užívať pravidelne. Niektoré z byliniek ako napríklad šafran má dokonca lepšie účinky pri pravidelnom užívaní. 

Dreamly je ideálnou kombináciou byliniek pre lepšie zaspávanie. Ich účinok by ste mali spoznať už v prvý deň. Najlepšie účinky sa ale začnú prejavovať až pri pravidelnom užívaní, najčastejšie po 5 – 10 dňoch. Už od prvého dňa sa vám ale bude zaspávať lepšie.

  • Lepšie zaspávanie a kvalitnejší spánok
  • Prispieva k boju proti stresu
  • Nespôsobuje závislosť
  • Vyrobené v ČR
  • Prírodný doplnok stravy

4. Stres spôsobuje nespavosť

Ísť spať v strese s plnou hlavou starostí vám s nespavosťou nepomôže. Potrebujete zapísať deti do krúžkov, zaplatiť nájom, vyriešiť dôležitú úlohu v práci? Rovnako nič z toho nebudete schopní vyriešiť večer. Skúste si všetky dôležité úlohy napísať na papier a vyriešiť ich až na druhý deň. Alebo vyskúšajte niektorú z moderných "TO-DO" aplikácií pre chytrý telefón a všetko si takto naplánujte. Ideálne je vyskúšať nejakú aktivitu, ktorá vás privedie na iné myšlienky a pomôže tak s nespavosťou. Treba si prečítajte nejakú romantickú knihu alebo vylúštite pár krížoviek.

5. Návšteva lekára

Pokiaľ vás nespavosť trápi už niekoľko týždňov, tak je zrejme ten najvyšší čas vyhľadať radu lekára. Nenechajte sa ale za každú cenu prehovoriť do užívania liekov na predpis, ktoré môžu spôsobiť závislosť. Niektorí lekári vám totiž bez váhania predpíšu antidepresíva alebo iné riešenie v podobe liekov bez toho, aby podrobnejšie skúmal váš stav. Lieky na spánok sú totiž vo väčšine prípadov silne návykové a nemožno ich užívať dlhodobo. Navyše chemický spánok nie je práve ideálnym riešením, takže vždy sa snažte uprednostniť zdravú a prírodnú cestu.

6. Elektronika do spálne nepatrí

Svietiaci displej dáva našej hlave signál "zostaň nahor, ešte nie je čas ísť spať". Problém so zaspávaním má tak negatívny vplyv na dĺžku nášho spánku, ktorá by mala byť optimálne 7-9 hodín a spôsobuje tak nespavosť. Naše telo potom nie je schopné odplaviť toxíny z mozgu nahromadené po náročnom dni. To má za následok, že sa ráno prebúdzate s bolesťou hlavy a samotné vstávanie je často aj problém.

Aj keď spíme, tak je telo stále v pozore. Mozog je stále aktívny a počas spánku prebieha niekoľko fáz, ktorými prechádzame. Prerušovaním alebo skrátením spánku môže dôjsť k tomu, že sa telo do niektorej z fáz vôbec nedostane.

Nemyslite si ale, že odložíte telefón alebo tablet a zapnete si film, tým váš problém s nespavosťou nevyriešite. Televízia totiž negatívne ovplyvňuje spánok rovnako, ako displej telefónu, takže nespavosť spôsobuje aj.

7. Matrac proti nespavosti

Samotná poloha, pri ktorej sa snažíte zaspať je dôležitá. Aj váš matrac môže mať vplyv na vznik nespavosti. Buďte teda pri jej výbere trochu náročnejší. Ušetrený čas, ale aj peniaze sa vám tu môžu nepríjemne vypomstiť. Pri výbere sa poobzerajte najlepšie po zdravotnom matraci. Sú totiž vyrábané s ohľadom na podporu držania tela a rozloženia váhy, čo pomáha proti nespavosti a zlepšuje kvalitu vášho spánku. Dajte si však pozor aj na výber vhodného vankúša a periny. Vyskúšať môžete niektoré z anatomických vankúšov z pamäťovej peny, ktoré sa prispôsobia vášmu telu.

8. Bylinkové vankúše

Bylinky sú v boji proti nespavosti overenou klasikou. Pokiaľ vám už klasika v podobe čaju lezie krkom, vyskúšajte ich pár sušených vložiť do vankúša. Kúpiť môžete už naplnený vankúš v špecializovanej predajni alebo si môžete vytvoriť vlastnú kombináciu byliniek, ktorá v boji proti nespavosti bude najúčinnejšia.

Neviete aké bylinky sú proti nespavosti najlepšie? Odporúčame ľubovník, valeriána alebo aj medovku. Nebojte sa experimentovať s množstvom byliniek alebo ich kombináciami. Nie každému budú vyhovovať naše odporúčania, preto si vyskúšajte, ktoré bylinky na vaše zaspávanie nebudú príliš silné a nepríjemné.

9. Vyhnite sa popoludňajším šlofíkom

V práci si asi len tak šlofíka dať nemôžete, ale pokiaľ takto podriemavate cez víkend, možno je načase tento zlozvyk zatrhnúť. Po dobrom jedle to často príde samo a posteli sa ťažko odoláva. Pokiaľ to nejde inak, snažte sa zaspať len na 10-20 minút. Tak sa zobudíte plní energie. Keď bude spánok dlhší ako 30 minút, tak sa naše telo dostane do hlbokej fázy spánku a budeme sa potom cítiť ešte viac unavení. Nepravidelný a prerušovaný spánok rozhodí váš denný režim a naruší spánkový cyklus, čo má za následok problémy s nespavosťou.

10. Nahotou k nespavosti

Napadlo by vás, že problémy s nespavosťou môže podporiť aj to, že spíte nahí? Možno by vám pre boj s nespavosťou trochu oblečenia prospelo. Stačí zvoliť pohodlné pyžamo napríklad z bavlny, v ktorom sa budete cítiť dobre a nebude vás obmedzovať v pohybe. Telo si tak lepšie udrží teplotu a vy sa v noci nebudete budiť zimou. Proti nočným prebúdzaním zaručene pomôžu aj teplé ponožky, ale opäť pozor na výber. Guma ponožiek by v žiadnom prípade nemala sťahovať pri členku.

 

nespavost_banan

 

Najlepšie potraviny na nespavosť

Potraviny bohaté na tryptofán

Tryptofán je kľúčom k dobrej nálade. Prispieva k lepšiemu spánku a napomáha pri problémoch s nespavosťou. Tryptofán nemá nežiaduce účinky, takže je možné užívať ho dlhodobo. Najviac ho nájdete v týchto potravinách – mäso a mäsové výrobky, ryby, mlieko a mliečne výrobky, vajcia.

Mlieko

Zaručeným pomocníkom na nespavosť je pohár teplého mlieka s medom. Mlieko je navyše bohatým zdrojom tryptofánu. Ten sa potom v tele mení na serotonín, ktorý priaznivo ovplyvňuje nás spánok. Doplniť ho môžete o mandle. Tie tiež obsahujú tryptofán a horčík, ktoré spoločne potláčajú nespavosť.

Horčík a vápnik

Horčík spoločne s vápnikom predlžuje dobu spánku a zvyšuje jeho kvalitu. Suplementácia horčíka pred spánkom zlepšuje mozgovú činnosť pri hlbokej fáze spánku.

 

nespavost_nevhodne_potraviny-825x550 - clanek 30 zarucenych tipu, jak zlepsit

Potraviny, ktorým sa vyhnúť

Alkohol

Môže sa vám zdať, že po pár pohároch zaspávate ako bábätko. Rovnako ako káva, tak aj alkohol má na telo osmotický jav, čo znamená, že na seba viaže vodu a to vedie k dehydratácii organizmu, bolestiam hlavy a rannej opici. Takže bujaré večierky s alkoholom môžu byť niekedy fajn, ľahšie zaspíme, ale o to skôr sa budeme budiť. Narušená je aj fáza hlbokého spánku a vzniká tak riziko vzniku nespavosti.

Kofein

Šálka ​​kávy pred spaním? To snáď nerobí nikto z nás. Dajte si pozor, kde všade je kofeín obsiahnutý – Cola, horká čokoláda, energetické drinky. Všetkým týmto potravinám by ste sa mali vyvarovať pred spaním.

Cukry

Sladkosti obsahujú veľké množstvo cukrov a maximálne vám môžu obaliť nervy, ale pred spaním nie sú ani trochu vhodné. Nabijú váš totiž energiou a na nespavosť je zamiesené!

Tuky

Vyhnúť by ste sa mali mastným a tučným jedlám. Také jedlo vie náš žalúdok zamestnať na niekoľko hodín aj cez deň nieto potom v noci.

 

bylinky

Prírodným riešením pre lepší spánok sú bylinky. Aké vybrať?

Valeriána lekárska

 

Valeriána lekárska pomáha znižovať úzkostné stavy a pomáha v boji proti nespavosti. U žien môže napomáhať k zmierneniu menštruačných bolestí a kŕčov.

Medovka

Je známa svojimi blahodarnými účinkami na stres a nespavosť už od pradávna. Medovka napomáha k upokojeniu nervovej sústavy, k zníženiu stresu, napätiu a napomáha lepšiemu spánku.

Mučenka

Podporuje lepšie zaspávanie a pozitívne pôsobí na problémy s nespavosťou. Napomáha k upokojeniu nervového vypätia bez toho, aby unavovala, tlmila pozornosť alebo sústredenosť.

Šafran siaty

 

Šafran napomáha k potlačeniu nervozity a podráždenosti. Uľahčuje prenos serotonínu v nervovej sústave a hrá tak dôležitú úlohu v boji s nespavosťou. Jeho účinok nastupuje postupne, takže najlepšie začne pôsobiť až pri pravidelnom užívaní po 5-10 dňoch.

Harmanček

Harmanček je známy liek na bolesti brucha. Pomáha pri nadúvaní, hnačke a množstve ďalších problémov. Použitie harmančeka je naozaj široké, ale pri problémoch s nespavosťou vám najlepšie pomôže harmančekový čaj.

V produkte Dreamly sú obsiahnuté vysoko kvalitné extrakty z byliniek pre lepšie zaspávanie a pokojný spánok

Chcete tie najúčinnejšie bylinky na spanie v jednom doplnku stravy? Skúste náš 100% prírodný produkt Dreamly ktorý má preukázateľný vplyv na lepšie zaspávanie a pokojný spánok.

Dreamly je ideálnou kombináciou byliniek pre lepšie zaspávanie. Ich účinok by ste mali spoznať už v prvý deň. Najlepšie účinky sa ale začnú prejavovať až pri pravidelnom užívaní, najčastejšie po 5 – 10 dňoch. Už od prvého dňa sa vám ale bude zaspávať lepšie.

.

  • Lepšie zaspávanie a kvalitnejší spánok
  • Prispieva k boju proti stresu
  • Nespôsobuje závislosť
  • Vyrobené v ČR
  • Prírodný doplnok stravy

 

 

KÚPIT´ DREAMLY